Robotit uusina työkavereinamme

Henkilöstöjohtaja Merja Jortikka 23.11.2018

Merja Jortikka

Tradenomiopiskelijat järjestävät TAMKissa vuosittain Finance and Accounting -seminaarin. Nyt teema liittyi ohjelmistorobotiikkaan seminaarin otsikolla ”Taloushallinnon robotiikka – uhka vai mahdollisuus työhyvinvoinnille”. Teema on erittäin ajankohtainen työelämän kehittämisessä. Myös media tuo robotiikkaa esille. Vastikään VTT:n tutkijat esittelivät Ratinan kauppakeskuksessa kaikelle kansalle robottiautot Martin ja Marilynin. Lisäksi humanoidirobotti Elias ihmetytti kielten opettamisen taidoillaan. Robotin ihmismäistä puolta markkeeraa TV:ssä Putous-ohjelman Afrobotti kysymyksellään ”mitä kuuluu, ihminen”.     

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan 47 % työpaikoista korvautuu automaatiolla ja tekoälyllä seuraavan 20 vuoden aikana. Meillä Suomessa Etla arvioi, että suomalaisten työpaikoista 36 % korvautuu vastaavalla tavalla automaatiolla ja tekoälyllä.

Ohjelmistorobotiikka on tullut muun muassa taloushallintoon. Robotic Process Automation (RPA) tarkoittaa teknologiaa, jonka avulla automatisoidaan tietotyön rutiiniprosesseja. Tietokoneohjelmistot jäljittelevät ihmisen tietokoneella tekemää työtä. Työkaverina ei tarvitse olla fyysistä robottia, vaan osan työstä tekee virtuaalinen työkaveri tietojärjestelmän kätköissä. Ohjelmistorobotiikka käyttää erilaisia tietojärjestelmiä samoin kuin ihminen tekisi.

Kone, lue robotti, on auttamassa ihmistä. Hyvä ajatus on se, että voimme automatisoida rutiininomaiset prosessit. Tällöin kone tekee koneelle kuuluvan työn. Robotti toimii ihmisen apuna, kun se varmistaa toiminnan laadun ja nopeuden. Robotti myös jaksaa pakertaa ympäri vuorokauden. Taloushallinnossa robotiikan käyttöalueita ovat muun muassa laskutus, ostolaskujen käsittely, maksuliikenne sekä kirjanpito ja raportointi. Näihin sisältyy runsaasti tietojärjestelmiin naputeltavaa dataa, jonka tekijänä voi olla ihminen (manuaalinen työ) tai kone (automatisoitu työ).

Ajatuksena on, että ihmiselle vapautuu aikaa tehdä mielekkäämpää työtä. Työntekijälle mahdollistetaan enemmän asiantuntijatyötä rutiinityön sijasta. Robotiikka muuttaa työtä. Tradenomiopiskelija Mika Nurmi kertoi seminaarissa, että hän haluaa tehdä asiat nopeasti ja mahdollisimman tehokkaasti. Hän kertoi olevansa siis hyvällä tavalla laiska. Mikan kaveri ajattelee samoin. Hän oli kesätyössään törmännyt kesätuuraajan tylsimpiin tallennustehtäviin. Tilanteen muuttamiseksi hän alkoi omatoimisesti tutkia avoimelta verkkoalustalta RPA:n työkalua UiPath’ia, eikä aikaakaan, kun hän oli automatisoinut firman rutiininomaiset tallennustehtävät. Kaverilla oli mahtava kehittämisote työhönsä!

Asiantuntijatyön osuus kasvaa. Aikaa vapautuu prosessien suunnitteluun ja valvontaan sekä poikkeusten käsittelyyn. Samoin neuvontatyö mahdollistuu entistä enemmän. Selvää on, että tämä on haaste työntekijöiden osaamiselle. Nuoret tulevat työelämään aikana, jolloin robotiikka tekee taustalla rutiinityöt. Uuden työntekijän tulisi aloittaa asiantuntijatyössä. Iso kysymys on, miten osaajaksi kasvetaan, kun prosessin alkupää on robotin tekemänä näkymättömissä. Taloushallinnon ammattilaisten kouluttaminen muuttuu. Sanonta ”työ tekijäänsä opettaa” pitää yhä paikkansa, mutta työpaikalla oppiminen lähtee aiempaa useammin asiantuntijatyöstä. Jotta sitä voi tehdä, tulee tuntea prosessin alkupää riittävästi, myös ne tylsät työt, jotka kone voi suorittaa. Opintojen on annettava kattavat perustiedot vaikkapa taloushallinnon kokonaisuudesta ja töissä jatketaan sitten osaamisen syventämistä yrityksen ympäristössä ja työkaluilla.

Seminaarissa sekä opiskelijat että firmoista tulleet osallistujat pitivät robotiikkaa hyvänä juttuna. Porukasta paistoi uteliaisuus ja mielenkiinto asiaan. Asenne on siis kohdillaan tässä työelämän murroskohdassa. Tarvitsemme lisäksi osaamisen kasvattamista ja kokeilun halua. Kun ihminen määrittelee robotin työt ja osaamisen, säilyy isäntärenki-suhde selvänä. Töiden ja työolojen kehittämisen kannalta on hienoa, että tällainen mahdollisuus on olemassa ja käytettävissämme. Tervetuloa myös virtuaaliset työkaverit joukkoomme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *