Tampere3 – seuraavan sukupolven kampus rakennetaan yhdessä

Tampere3:ssa on viimeisimmän 1,5 vuoden aikana ehditty käydä monenlaisia vaiheita läpi. Kun aikataulu uuden konsortion aloitukselle lyötiin lukkoon, päivämäärä 1.1.2018 on varmasti ehtinyt syöpyä jo kaikkien mieliin. Aikaa aloitukseen on se toinen reilut 1,5 vuotta ja paljon pitää olla valmiina. Monet muutokset päällekkäin ovat arkipäivää.

Päämäärä on selvä. Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto fuusioituvat ja uudesta kokonaisuudesta syntyy säätiöyliopisto. Säätiöyliopisto ja TAMK muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jolla on yhteinen strategia. Olemme siis synnyttämässä Suomeen vaikuttavaa korkeakoulukokonaisuutta, mutta ensisijaisesti olemme suuntaamassa kohti kansainvälistä osaamisyhteisöä.

Tärkeintä eivät ole rakenteet, vaan se, että muutoksessa teemme oikeita asioita. Kysymme kevään Ideatoreilla (TaY 5.4., TTY 25.4. ja TAMK 29.4.) millaisena tulevaisuuden ja uuden TAMPERE3:n näkevät niin henkilöstö, opiskelijat kuin sidosryhmätkin. Ensimmäisten vastausten perusteella uusi yliopistokonserni herättää paljon kysymyksiä, silti päällimmäisenä esiin nousevat sanat mahdollisuus, kansainvälisyys ja erityisesti sana miten. Ei siis niinkään mitä sisältöjä meillä on, vaan voimmeko erottautua Tampere3 tavalla toimia?

Millainen toimintatapa voisi tehdä meistä erityisen? On nimittäin rohkeaa väittää pystyvänsä toimimaan toisin kuin muut ja vielä tekemään siitä kilpailuedun. Tampere3:n ytimessä on se, että käytäntö lyö kättä tieteen kanssa. Voimme tarjota yhdessä katkeamattoman ketjun perustutkimuksesta soveltavaan tutkimukseen, innovaatioihin ja työelämäosaamiseen.

Tarjoaminen ei tosin riitä, TKI-ketjua on osattava myös käyttää ja kehittää. Sen me teemme, sillä maailmassa kaivataan ennen kaikkea teknologian ja ihmis- ja yhteiskuntatieteiden kohtaamista. Tässä rajapinnassa syntyy paljon innovaatioita ja rajapinnasta ollaan kansainvälisesti äärimmäisen kiinnostuneita. Tähän rajapintaan pääsemme entistä paremmin kiinni.

Opiskelijat ovat toinen keskeinen kantava voima Tampere3:ssa. Opiskelija ei opiskelemaan tullessaan ole mitään mistään tietämätön tyhjä taulu, joka astuu putkeen sisään, opiskelee, tulee putkesta ulos ja siirtyy työelämään. Opiskelijat haluavat rakentaa oman ympäristönsä vuorovaikutteisesti muiden kanssa ja meidän tulee ymmärtää se mieletön voimavara, mikä heissä piilee. Opiskelijalähtöiset opetusmenetelmät ja -teknologiat tuleekin ujuttaa opintoihin ja koko toimintakulttuuriin entistä enemmän. Esimerkkejä opiskelijalähtöisesti organisoidusta oppimisesta ovat muun muassa DEMOLA ja Y-KAMPUS. Olemme olleet niissä rohkeita edelläkävijöitä ja saaneet ne toimimaan jopa kansainvälisesti.

Samaa rohkeutta tarvitaan nyt. Saammeko aikaiseksi ainutlaatuisen kokemuksen opiskelijalle, opettajalle ja tutkijalle, jotta tulevaisuudessakin tarjoamme kansainvälisesti ja kansallisesti houkuttelevan vaihtoehdon? Se on vain meistä itsestämme kiinni. Se vaatii työtä, kestävyyttä, luovuutta ja sinnikkyyttä – ei sen kummempaa.

Päivi Myllykangas
Vieraileva kirjoittaja Päivi Myllykangas, Tampere3-hankejohtaja

2 thoughts on “Tampere3 – seuraavan sukupolven kampus rakennetaan yhdessä

  1. MK

    Fast forward 6 monts…
    Päämäärä ei ole selvä, rahoitusta ei löydy, yhteistä strategiaa ei olekaan tehty ja johtamisjärjestelmäkin on vielä keskustelun alla.
    Miten meni, noin niin kuin omasta mielestä?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *