Rakenteet muuttuu, toiminta jatkuu

Taisin joskus aiemmin kirjoittaa luopumisen tuskasta. On vaikeaa ymmärtää oman toiminnan hajottaminen, menettää läheinen työkaveri, tai ylipäätään nykytilanteeseen pysähtymisen mahdottomuus. Kaikella vain on aikansa, jonka pituutta ei aina itse pysty päättämään.

Silloin kuin asiat ovat kohdallaan, on helpompi hyväksyä tuo elämän hallinnan rajallisuus. Myöntää, että aina on oltava valmis, tämä voi loppua koska tahansa. Eihän sitä koskaan tiedä omasta kyvystään jatkaa, olosuhteiden pysyvyydestä, joutumisesta muiden elämänkohtaloiden ohjaamaksi. Tilanteen tullessa päälle alkaa sitten ihmettely; miten tässä näin kävi? Tapauksesta riippuen aina kapinointiin ja katkeruuteen saakka.

Jouduimme kesän aikana tilanteeseen, jossa luopuminen ikään kuin kaikuna kertautui omalla kohdallani. Hyvän kollegan menetys vaati töiden uudelleen järjestelyn, vanhasta luopumista saadakseen tilaa uudelle. Niin hajosi KKP, TAMKin kehittämis- ja koulutuspalvelut, vasta viisi vuotta täytettyään. Joskus uusi kasvu vaatii koko vanhan näkyvän rungon kaatamisen. Mutta kun juuret säilyvät maassa, eli osaaminen TAMKissa, ei epäilystäkään entistäkin paremmasta sadosta.

Olimme kyllä jo jonkin aikaa puhuneet johdon kesken muutosten tarpeesta rahoitusohjelmien aallonpohjaan joutuneen T&K-toiminnan saamiseksi kasvu-uralle. Emme vain olleet varmoja miten sitä pitäisi muuttaa. Monenlaista säätöä jo kokeiltiinkin, kunnes nämä meistä riippumattomat muutokset johtivat tehtyyn ratkaisuun. Odotamme että ’ne’, joista toteutumaton kasvu aina riippui, korvautuu retoriikalla ’me’, jotka sen teimme.

Täydennyskoulutus ja myytävät palvelut on nyt samalla tehtäväalueella yleisesti liiketoimintaan liittyvien sisäisten palveluiden kanssa. Se on alkuosa kokonaisuuden englanninkielisestä nimestä Business Operations and Services. Hankintapalvelut, kiinteistöpalvelut, talous- ja projektipalvelut, tietohallinto sekä tilapalvelut sisältyvät tuohon toiseen, sisäisten liiketoimintojen osaan. Suomeksi tehtäväalueen nimi tiivistyi yksinkertaistettuun muotoon Liiketoiminta. Erotukseksi henkilöstöpalveluista ja korkeakoulupalveluista, joiden missiona on tukea ydintoimintaa, auttaa ennen kaikkea opiskelijoita ja henkilöstöä onnistumaan. Joku logiikka siis tässäkin, vaikka se ei ratkaisun keskeisin peruste ollutkaan.

Organisointi ja nimitykset muuttuvat, mutta toiminta jatkuu. Hyvää tulosta saadaan muutoksien jälkeen tai niistäkin riippumatta. Muutos pakottaa uuden oppimiseen, ja oppiminen on uuden onnistumisen alku. Se on mahdollisuus teille, jotka aiemmassakin rakenteessa osaamisellanne onnistuitte. Luopumisen tuskasta huolimatta TAMKin TKI-toiminta, täydennyskoulutus ja palveluiden myynti jatkuvat ympäröivää yhteiskuntaa, oppimista ja oman osaamisemme kehittämistä palvelevana uudelleen järjestäytyneiden sisäisten palveluiden tukemana.

Mikko Naukkarinen
Mikko Naukkarinen, vararehtori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *