Mihin tarvitaan TAMKin strategian painoaloja?

TAMKin strategiaa tarkastettiin loppuvuodesta 2014 ja uusiksi painoaloiksi entisen kuuden sijasta tiivistyivät seuraavat:

  • Energiatehokkaat ja terveelliset rakennukset (aikaisemmin Kiinteistöjen ympäristövaikutukset)
  • Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudet toimintamallit (tähän yhdistyivät aikaisemmat painoalat Hyvinvointiyrittäjyys ja Senioripalvelut)
  • Yrittäjyys ja uusi liiketoiminta (tähän yhdistyivät aikaisemmat painoalat Kulttuurivienti ja Yrittäjyyspedagogiikka)
  • Älykkäät koneet ja laitteet (aikaisemmin Älykkäät työkoneet)

Strategian painoaloilla haetaan osaamisen kärkiä, joista TAMK on tunnettu kansallisesti ja joissa osaamisemme on erityisen vahvaa. Näillä painoaloilla TAMK on haluttu yhteistyökumppani ja kehittäjä Pirkanmaalla. Ammattikorkeakoulujen toimintaa ohjaava opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää ammattikorkeakouluilta myös strategista profiloitumista ja osaamisen kärkien nimeämistä, jotta ammattikorkeakoulut eroaisivat toisistaan.

Tiivistyykö TAMKin osaaminen näihin neljään strategian painoalaan? Olemmeko tunnettu toimija näissä osaamisissa? Ovatko painoalat ylipäätään oikeita? Kysymykset taitavat olla lähinnä retorisia ja jokaisella TAMKilaisella on oma näkemyksensä asiasta. Joukossa on varmasti niitäkin, jotka eivät ole koskaan kuulleet strategian painoaloista – ja varsinkaan näistä uusista.

Strategian painoalatyöskentelyssä mukana olleena minulle on vahvistunut näkemys siitä, että TAMKin on erittäin vahvana koulutusorganisaationa haastavaa (suomeksi vaikeaa) muuttaa toimintatapaansa sellaiseksi, jossa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta sekä myytävien koulutusten ja palveluiden tuottaminen ovat aivan yhtä tärkeitä lakisääteisiä tehtäviä kuin tutkintokoulutus.   Tänäkin keväänä TAMKiin rekrytoidaan useita uusia opettajia. Meillä pitää olla rohkeutta rekrytoida myös sellaisia henkilöitä, joilla on vähemmän opetuskokemusta tai opetusnäyte ei mene aivan nappiin, mutta henkilöllä on kiistatonta osaamista kansainvälisistä työyhteisöistä sekä kokemusta ja näyttöjä hanke/projektityöskentelystä.

Jotta olemme jatkossakin vahvoja kouluttajia ja voimme tarjota opiskelijoillemme uusimman osaamisen, tarvitsemme painoaloja, joissa henkilöstömme pääsee laajentamaan ja kehittämään osaamistaan TKI-toiminnassa sekä myytävässä koulutuksessa ja palveluissa. Ilman strategian painoalatyöskentelyä tutkintokoulutusosaamisemme polkee paikallaan.

Olen entistä vakuuttuneempi, että tarvitsemme strategian painoaloja, joilla kehittämämme osaamistamme kansalliseksi kärjeksi.

Marja Sutela

 Marja Sutela, vararehtori

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *