Tampere3:n piinaviikot

 

Bachin Matteus-passio soi korviini lähes 2000 vuoden takaista Kristuksen kärsimystietä Leipzigin Tuomas-kuoron esittämänä. Pääsiäisen alusviikkoa eletään edelleen valtaosassa läntistä maailmaa piinaviikkona muistellen tapahtumia, joissa kansan suosio vaihtui hetkessä tuomioon, elämä kuolemaan, ja taas iloon ja toivoon. Niinhän se usein käy, olemme sen puolesta, mikä näyttää olevan valtavirta. Waltari laittoi 1300-luvulla eKr. eläneen päähenkilönsä, egyptiläisen Sinuhe-lääkärin suuhun kyyniset sanat ”ei sillä ole väliä, minkä puolesta kansa huutaa, kunhan saavat kokea olevansa suuressa voittajien joukossa”, faaraon ihmetellessä miksi hänen hyvää hallintoaan vastustetaan.

Joskus tuntuu, että lähes jokaisessa vähänkään isommassa asiassa on omat piinaviikkonsa. Vaihe, jolloin arvioidaan mihin suuntaan asia kääntyy ja mitä pitäisi kannattaa ollakseen voittajan kelkassa. Kun ei olla varmoja, mitä mieltä pitäisi olla, asian kohtalo tuntuu vaihtelevan elämästä kuolemaan ja päinvastoin. Kyse on hankkeen kohtalon hetkistä, jolloin suunta vahvistuu onnistumisen tai epäonnistumisen uralle. Tampere3-prosessissa eletään nyt näitä vaiheita.

Kaikkien uudistusten kohdalla löytyy kolme ryhmää. On ryhmät, jotka ehdottomasti kannattavat tai vastustavat uudistusta tärkeimpinä pitämiensä perusteiden tai ideologiselta pohjalta.  Niiden välissä on joukko tilannetta seuraavia ja kantansa ehkä enemmän tunnepohjaisesti muodostavia. Mitä suuremmasta muutoksesta on kyse, sitä varmempana tämäkin kanta usein esitetään. Asiaan liittyvien tosiasioiden lisääntyessä tuo keskimmäinen joukko kapenee yhä useamman muodostaessa kantaansa eniten arvostamillaan perusteilla.

Tähän mennessä Tampere3-prosessi on saanut huomattavan paljon puolestapuhujia, sekä tosiasioita paremmin tuntevista että muutoksen oikeaan suuntaan yleisemmällä tasolla uskovista. Samoin vastustajia, suurelta osin niiltä tahoilta, joita asian ei heti uskoisi suoranaisesti koskettavan. Tulee vääjäämättä mieleen, että näistä tahoista kantansa jo prosessin alkuvaiheessa kielteiseksi lukinneet eivät ole voineet tehdä sitä itse asian analyysin perusteella, koska tosiasioita ei ole ollut kovinkaan paljoa tiedossa. Ehkä kyse on enemmänkin ”ideologisesta” vastustamisesta, mikä sinänsä on ymmärrettävää. Toivottavasti kyse ei kuitenkaan ole itsekkäästä osaoptimoinnista, puhtaasti edustamansa tahon omien ”saavutettujen etujen” säilyttämisestä.

Näinä viikkoina käydään prosessin jatkumisen kannalta ratkaisevia keskusteluja ministeriön kanssa realistisesta etenemistavasta Tampere3:n mahdollistavien kirjausten saamiseksi tulevan hallituksen ohjelmaan. Se vaatii tamperelaiselta korkeakouluyhteisöltä kykyä löytää yksimieliset ja realistiset esitykset Tampere3:n oikeushenkilömuodosta, tutkintorakenteesta, valtionrahoituksen ansainnasta ja toimintatavasta. Viimeksi mainittuun kuuluvat myös AMK-toiminnassa tuttujen piirteiden varmistaminen suoraan työelämään johtavassa koulutuksessa; ammatillista väylää tulevien sisäänpääsymahdollisuus, työelämälähtöiset opintosisällöt, sekä kilpailukykyisen osaamisen ja muualla AMK-opintojen tuottamien kelpoisuuksien saavuttaminen tutkinnossa. Ja kaikki toteutettuna niin, että ministeriön on kohtuullisella lainsäädäntötyöllä ja poliittisella vastarinnalla mahdollisuus suoriutua osuudestaan yhden hallituskauden aikana.

Pääsiäiskertomus huipentuu voittajan tulevaisuutta kuvaavaan tapahtumaan, jota muistetaan helatorstaina, 40 päivää pääsiäisestä. Tuolloin toukokuun puolivälissä tiedämme jo missä laajuudessa ja konkretiatasolla Tampere3-yhteisö on löytänyt näkemyksen yhteisestä tulevaisuudesta. Siitä parin viikon päästä hallitukset arvioivat, voidaanko prosessia jatkaa kunkin korkeakoulun etujen mukaisena ja vahvuuksia menettämättä. Jos sille tielle lähdetään, onnistumiseen tarvitaan vielä paljon työtä, vanhasta luopumista ja uskoa tulevaan.

Mikko Naukkarinen
Mikko Naukkarinen, vararehtori

1 thought on “Tampere3:n piinaviikot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *