Odotuksia työpäivälle

Kuva: Ismo Santapukki

Kuva: Ismo Santapukki

Maanantaiaamu. Ajan autolla. Matkalla havahdun siihen, miten kiva on mennä töihin. Iltapäivällä on palaveri, jossa pääsen kuulemaan, mitä muualla TAMKissa tapahtuu. Ja TAMKissa tapahtuu. On Tampereen korkeakoulujen yhdistymisselvityksiä, tutkimus- ja kehittämistyötä, opetuksen kehittämistä ja rakennusprojekteja.

Aamulehti (16.10.2014) pyysi yrittäjä Heikki Lindevallia ja Tredean matkailun kehittämispäällikköä Mari Saloniemeä muotoilemaan hyvän iskulauseen, jolla aloittaa päivä.

– Ahaa, mitä mielenkiintoista tänään on tekeillä? sanoi Lindevall.
– Jokainen päivä on mahdollisuus, muotoili Saloniemi oman iskulauseensa.

Mieleeni muistui Nalle Puhin ja Nasun keskustelu:

– Kun heräät aamulla, Puh, sanoi Nasu viimein, mitä sanot ensimmäiseksi itseksesi?
– Tahtoisinpa tietää, mitä saamme aamiaiseksi, sanoi Puh. Mitä sinä sanot, Nasu?
– Tahtoisinpa tietää, mitä jännittävää tapahtuu tänään, sanoi Nasu.

Luin vastikään erään henkilön kokemuksia liukuhihnatyöstä. Hän ikävystyi kuollakseen tehtävässään. Samalla hän ihmetteli kahta työtoveriaan, jotka aina tulivat innoissaan ja iloisina töihin. He tekivät samaa liukuhihnatyötä kuin hänkin, mutta heillä oli töissä hauskaa. Nämä ihmiset nauttivat toistensa seurasta. On kiva tulla töihin tapaamaan mukavia työkavereita.

Työ voi olla intohimo. Ainakin sellaiselta minusta kuulosti, kun työtoverini kertoi nauttivansa suunnattomasti numeroiden käsittelystä ja siitä, että saa luvut täsmäämään. Monet asiakaspalvelumme työntekijöistämme kertovat, että opiskelijoiden kanssa asioiminen on työn suola. Opiskelijatkin vaistoavat tämän. Joka vuosi opiskelijoille suunnatussa palautekyselyssä vastaajat nimeävät työntekijöitämme ja kiittävät saamastaan avusta.

Sanotaan, että nykynuoret odottavat työltään ennen kaikkea merkityksen kokemista. Varmasti useimmat meistä toivovat samaa. Se, että tiedän tekeväni arvokasta osaa kokonaisuudesta, on tärkeää. Hienoa on kokea, että muutkin näkevät panokseni merkityksellisenä.

Kun pohdimme TAMKin sisäisissä palveluissa asiakaskokemusta, halusimme korostaa arvostuksen kokemista. Haluaisimme, että asiakas kokee, että häntä arvostetaan. Myös asiakaspalvelija toivoo, että häntä ja hänen työtänsä arvostetaan. Vaikka itse näkisinkin oman työni merkityksen, on hienoa, jos muut myös sen tunnistavat ja välittävät arvostusta. Tässä toisten työmotivaation ylläpitämisessä meillä kaikilla on rooli ja mahdollisuus.

Kahvihuoneessamme oli perjantaisin kakkuarpajaiset. Kakun voittanut sai päättää, viekö kakun kotiinsa vai jakaako sen kahvitunnilla työkavereiden kanssa. Usein söimme kakun yhdessä. Voittaja sai kunnian leipoa uuden kakun seuraavan viikon arpajaisiin. Joskus perjantaisin töihin lähtiessäni huomasin pienen sisäisen Nalle Puhin miettivän: Millaistahan kakkua tänään saadaan.

Aura Loikkanen

Aura Loikkanen, Korkeakoulupalveluiden johtaja

1 thought on “Odotuksia työpäivälle

  1. Matti Hartikainen

    Kannattaa vielä muistaa Puhin merkitttävä kommentti keskustelun päätteeksi:

    Puh nyökkäsi mietteliäänä. ”Se on sama asia”, hän sanoi.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *