TAMK Suomen vetovoimaisin ammattikorkeakoulu – viimeistä kertaa?

MarjaS_Pietari2_pieni

Valtakunnallinen yhteishaku päättyi huhtikuun alussa. TAMK säilytti edelleen paikkansa Suomen vetovoimaisimpana ammattikorkeakouluna. TAMKin nuorten koulutukseen haki kaikkiaan yli 23 000 hakijaa, joista lähes 9 000 oli nimennyt TAMKin ensisijaiseksi hakukohteeksi. Nuorisokoulutukseen oli yli 6 ensisijaista hakijaa aloituspaikkaa kohden ja aikuiskoulutuksessa vastaavasti yli 9. Ylempään AMK-tutkintoon johtavissa koulutuksissa hakijamäärä säilyi entisellään. Oli ilahduttavaa havaita, että aikuiskoulutuksen vetovoima kasvoi edellisestä vuodesta. Jopa uuden englanninkielisen MBA-ohjelman ”International Project Management” hakijamäärä oli häkellyttävä, 170. Tällä hakijamäärällä meidän pitäisi pystyä valitsemaan opiskelijoista Suomen parhaimmistoa.

Vaikka lopputulos oli hyvä, ehdin jo huolestua haun aikana. On selvästi nähtävissä, että hakuilmoituksen tekeminen jätetään aina vaan myöhemmäksi, tänä vuonna viimeisenä hakupäivänä tuli useita tuhansia hakemuksia. TAMKin ei ole vetovoimaisena ammattikorkeakouluna tarvinnut juurikaan satsata markkinointiin. Hakijat ovat tähän saakka löytäneet meille opiskelemaan ilman televisio-, radio- tai muuta hinnakasta ja näyttävää markkinointia.  Itse havahduin asiaan, kun Aalto-yliopisto mainosti ”Tule Aallon kandiohjelmiin!”, Tampereen Koskikeskuksessa. TAMKin, saatikka Tampereen yliopiston tai TTY:n mainoksia ei näkynyt missään.

Vetovoimatilastot menevät ensi syksystä lähtien täysin uusiksi, kun uusi valtakunnallinen korkeakoulujen yhteishaku otetaan käyttöön. Yhteishaku toteutetaan uudessa Opintopolku- palvelussa, jonne kootaan myös hakuja koskeva koulutustiedotus. Uudessa hakujärjestelmässä hakija voi valita suomalaisista korkeakouluista, sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista, yhteensä kuusi hakukohdetta, mitkä hän asettaa sitovaan etusijajärjestykseen. Hakijalle tarjotaan enintäänkin vain yhtä opiskelupaikkaa yhteishakuun kuuluvista koulutuksista, vaikka hän voisi valintamenestyksensä perusteella olla hyväksyttävissä useampaan kohteeseen. Lisää uudistuksia on tulossa vuonna 2016, kun ensikertalaisten kiintiöt on pakko ottaa käyttöön. Ensimmäistä paikkaa hakevaksi katsotaan henkilö, jolla ei ole suomalaisessa korkeakoulussa suoritettua korkeakoulututkintoa ja/tai suomalaisessa korkeakoulussa vastaanotettua tutkintoon johtavaa opiskeluoikeutta. Opiskeluoikeudet huomioidaan vuodesta 2014 alkaen.

Uusi korkeakoulujen hakujärjestelmä ja ennen kaikkea ensikertalaisten kiintiöt pakottavat miettimään uusiksi opiskelijahaun markkinoinnin. Markkinointi pitää yhä enemmän kohdistaa juuri niihin opiskelijoihin, jotka haluamme TAMKiin opiskelemaan.  Tiedämmekö, millaisia opiskelijoita haluamme TAMKiin eri hakukohteisiin? Aloituspaikkakiintiöiden määrittelyssä on käytettävä huolellista harkintaa ja sen pitää pohjautua tarkkaan hakija-analyysiin. Kuinkahan ne ammattikorkeakoulut asettavat ensikertalaisten kiintiöt, joissa on ollut vaikeuksia saada opiskelijaryhmät täyteen koulutuksen alkaessa?

Haastetta ja pohdittavaa siis riittää myös jatkossa. Ammattikorkeakoulut ovat olleet rakennemuutoksen keskellä viimeiset vuodet; uusi korkeakoulujen hakujärjestelmä on jatkumoa näille uudistuksille. Toimintaa on kehitettävä, ja kansainvälistymistä on edistettävä.

Kirjoitan tätä blogia Pietarissa hotellihuoneessa Allegron lähtöä odotellessa. Eilen allekirjoitimme Joint Master Degree -sopimuksen Pietarin State Forest Technical Universityn vararehtorin kanssa. ”Management and Economy in the International Forest Sector”, Master-ohjelma käynnistetään tammikuussa 2015. Koulutuksessa suomalaiset ja venäläiset opiskelijat suorittavat yhdessä 30 opintopisteen opinnot, jotka toteutetaan Pietarissa ja Tampereella sekä verkko-opintoina.

MarjaS_Pietari_pieni

Kyseinen ohjelma ei muuten ole mukana uudessa yhteishakujärjestelmässä, vaan haku toteutetaan erillishakuna. Markkinointi on joka tapauksessa mietittävä huolellisesti, jotta opiskelijat osaavat hakeutua tähän uuteen englanninkieliseen ohjelmaan, joka antaa valmiuksia työskennellä kansainvälisissä metsäalan yrityksissä esimiestehtävissä.

Valokuvassa: Allekirjoitustilaisuus Pietarissa, vasemmalta: A. Chubinsky, S. Tereshchenko, taloudellisen tiedekunnan dekaani A.Korablev, yliopettaja Maija Kärnä TAMKista, FTU:n vara-rehtori A.Alekseev ja Marja Sutela.

Marja Sutela, vararehtori

1 thought on “TAMK Suomen vetovoimaisin ammattikorkeakoulu – viimeistä kertaa?

  1. Päivi Koppanen

    Markkinointia toki kannattaa pohtia, mutta erityisesti niitä kanavia, joita tämän päivän nuoret tai muut meille mahdollisesti haluavat käyttävät. Isot lehtimainokset, radio ja tv eivät oletettavasti ole heidän käyttämiään kanavia. Some ja muu sähköinen maailma sekä tutuilta ja kavereilta kuultu tieto ja kokemukset uppoavat nuoriin.

    Erityisen tärkeää on se, että annetaan oikea ja siloittelematon kuva koulutuksesta ja eri aloista. Valheellisella markkinoinnilla on saatu paljon pahaa aikaan: pettymyksiä, keskeyttämisiä, pitkittyneitä opiskeluaikoja, jne. Siihen meillä ei kannata sortua tulevaisuudessakaan. Opiskelijoiden kannalta mahdollisimman oikeat valinnat ensimmäisellä kerralla ovat tärkeitä, vaikka ns. väärätkään valinnat eivät ole fataaleja, vaikka joskus sellainen kuva annetaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *