Mikä on koulutuksen kotimaa?

Missä joulupukki asuu? Vastaukseksi on tarjottu ainakin Suomea, Ruotsia ja Kanadaa riippuen usein siitä, mikä on vastaajalle tarkoituksenmukaista. Kun kyse on käsitteestä, joka on läsnä kymmenissä maissa yhtä aikaa, kotimaa on siellä, missä sen uskottavimmin sanotaan olevan. Taitaa Suomen Lappi olla joulumatkailun reippaasta kasvusta päätellen maailmallakin aika vahvoilla.

Missä koulutusosaaminen asuu? Vastauksia on taas perustellustikin monia. Usein kotimaan osaaminen on aika lailla kärkisijoilla, kun se sisältää kattavimmin koulutukseen aina liittyvän kulttuuriosaamisen. Pääosaltaan pedagogisen osaamisen kuitenkin uskotaan olevan aika yleispätevää, joten sitä osataan arvostaa muualtakin tuotuna. Olisiko aika julistaa Suomi koulutusosaamisen kotimaaksi?

Tiedän, että sitä koko ajan tehdäänkin lukuisissa tutkimuksissa, seminaareissa, esitelmissä, markkinointiteksteissä, tarjouksissa ja neuvotteluissa. Ja mikä upeinta, viime vuosina näyttävästi monien ulkomaisten lehtien artikkeleissakin. Suomalainenhan ei kehu itse osaamistaan, vaan sitä, joka sen oma-aloitteisesti huomaa. ”Mitäs tosta, jotain on yritetty tehdä. Ihan vaan perusjuttuja niinku kunnolla.”  On ne fiksuja toimittajia kun huomaa, miten ainutlaatuista osaamista meillä on. Ja kertoo sen vielä meidän asiakkaillekin, kiitti vaan!

Suomalainen joulupukki ehtii aattoiltana ja -yönä joka paikkaan. Revontulen nopeudella Petteri Punakuono keulilla. Sitä ei maailmallakaan epäillä. Mutta kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla ollaan vielä kuin me naapurin poikien kanssa 60-luvun lopun jouluostoksilla. Käytiin katselemassa, kun ei ollut rahaa ostaa. Eivätkä suomalaiset tällä väkimäärällä koskaan tule kansainvälisen koulutuksen markkinajohtajia olemaankaan. Opettamaan ei Punakuono-taktiikalla joka paikkaan ehdi. Pitänee keskittyä asioihin missä pienemmälläkin tekijämäärällä saadaan laaja vaikuttavuus. Ja suomalaisen palkkaan riittävä tuntihinta. Suomessa ollaankin kehittämisen ja suunnittelun mestareita, vaikka toimeenpano usein jää vähän vaiheeseen. Jopa aloittamatta.

Miten kertoa viestimme koko maailmalle? Hieman jo edesmenneen naapurivaltion sodanaikaista hallitsijaa mukaillen: ”Ratkaisu parempaan elämään on koulutus. Me olemme koulutus.” Ensiksi kutsutaan kaikki koolle. Sitten sanotaan se. Tai pikemminkin, sillä kokoontumisella sanotaan se. Rauhanturvaamisen suurvalta-aikojen ollessa jo takanapäin Suomi tarvitsee johtavan roolin asiassa, jossa sillä on juuri nyt loistava uskottavuus. Suomi, Maailman Opettaja. Sehän meiltä käy!

Aletaan siis järjestää säännöllisesti koulutusmaailman huipputapahtumaa Suomessa, World Education Summit. Huippupäättäjät, kehittäjät, opettajat, virkamiehet. Kuka pääsee sinne? Kukaan koulutukseen uskova ei halua jäädä pois. Osallistuminen lisätään CV:een. Keskellä kauneinta alkukesää, kouluissakin paikat ojennuksessa, keskiyön illallinen Näsijärvellä. Ja katsokaa, osaamisen valo loistaa suoraan pohjoisesta (jos ei satu satamaan). It’s me, Finland, the home of excellent education.

Vararehtori Mikko Naukkarinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *