Kansainvälisestä kumppanuudesta strategiseen partneriuteen

Vierailin Saksassa Hochschule Münchenissä 13.-15.2.2013. TAMKin delegaation kuuluivat myös rehtori Markku Lahtinen, T&K-johtaja Perttu Heino, kv-päällikkö Kirsi Tolvanen ja koulutusjohtaja Ari-Pekka Anttila.  Vierailun aikana allekirjoitettiin strateginen kumppanuussopimus TAMKin ja Hochschule Münchenin välillä. Lisäksi allekirjoitettiin kaksoistutkintosopimus korkeakoulujen liiketalouden koulutusohjelmien välillä. Ennestään meillä on jo kaksoistutkintosopimus paperitekniikan koulutusohjelmassa.

kattely2

Kaksoistutkintosopimuksen allekirjoittamistilaisuudessa Marja Sutela, Prof. Dr. Hans Jürgen Regier liiketalouden koulutusohjelmasta sekä rehtori Markku Lahtinen.

ryhmakuvassa2

Hochschule Münchenilaiset TAMKilaisten isäntinä. Vasemmalta koulutusjohtaja Ari-Pekka Anttila, kv-päällikkö Kirsi Tolvanen, rehtori Prof. Dr. Michael Kortstock, Marja Sutela, vararehtori Prof. Dr. Heinz Ziegler, rehtori Markku Lahtinen sekä T&K-johtaja Perttu Heino.

Reissun aikana tuli todettua ääneen, että ”kyllä kansainvälistyminen työstä käy”. Perttu Heino lupasi muistuttaa minua näistä sanoista sopivan tilaisuuden tullen. Matkan ohjelma oli todella tiivis. Saksalaiset olivat rakentaneet ohjelman samaan tehokkaaseen tyyliin kuin millä me esittelimme TAMKia heille marraskuussa. Aiheet vaihtuivat 15 – 30 minuutin välein. Heidän korkeakoulunsa esittelyt olivat todella mielenkiintoisia ja laaja-alaisia. Rehtorin juoksukunto tuli testattua Kööpenhaminan lentokentällä, jossa meillä oli lennon myöhästymisen takia 15 minuuttia (!) aikaa vaihtaa konetta. Portti oli jo suljettu, kun loppuryhmä saapui läähättäen kentän toiselta laidalta lähtöportille. Mutta rehtori huolehti, että koko joukko pääsi mukaan lennolle!

leikkirata2

Miksi teimme kyseisen reissun niin suurella joukolla ja mihin ylipäätään tarvitsemme kansainvälisiä strategisia kumppaneita? TAMKin strategian läpäisevänä teemana on kansainvälistyminen. Myös Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut kansainvälistymisen suomalaisen korkeakoulusektorin yhteiseksi tavoitteeksi. TAMKilla on kaikkiaan 350 kv-partnerikorkeakoulua 50 maassa ympäri maapalloa. Vuosittain TAMKista lähtee vajaat 400 opiskelijaa pitkään ulkomaan opiskeluvaihtoon ja toiset 400 opiskelijaa lyhyille opintomatkoille. Vastaavasti TAMKiin tulee vuosittain noin 300 opiskelijaa pitkään opiskeluvaihtoon ja saman verran opiskelijoita käy lyhyellä opintomatkalla TAMKissa. TAMKilla on 30 kv-liikkuvuushanketta, jotka sisältävät opiskelija- ja henkilökuntavaihtoja sekä intensiivikursseja. Näillä Intensive Programme -ohjelmilla tarkoitetaan kahden viikon intensiivisiä kursseja jonkun teeman ympärillä. Ohjelmissa on mukana useampi kv-partnerikorkeakoulu ja ohjelmaa järjestetään sekä Suomessa että ulkomailla. Kv-liikkuvuushankkeiden lukumäärän ja opiskelijavaihtoaktiivisuuden takia TAMK on saanut Erasmus Success Story -tunnustuksen ainoana suomalaisena korkeakouluna vuonna 2010.

muchnenissa2

Kuten edeltä käy ilmi kv-toimintamme on jo nyt laajaa ja monipuolista. TAMKille on kuitenkin tärkeää laajentaa kv-yhteistyötä opiskelijaliikkuvuudesta kaksoistutkintoihin sekä hanke- ja kehittämistoimintaan. Hochschule Münchenin ja TAMKin strateginen kumppanuussopimus sisältää toisen käytäntöjen ja toimintamallien benchmarkkausta, asiantuntijuuden vaihtoa, yhteistyötä koulutuksessa, kehittämis- ja TKI-toiminnassa sekä myytävässä koulutuksessa. Solmittu strateginen kumppanuus vie yhteistyön korkeakoulujen välillä paljon syvemmälle tasolle ja laajemmalle kuin sitä on tähän saakka tehty.

Oli erittäin ilahduttavaa huomata, että molemmilla osapuolilla oli aito halua tehdä laajaa yhteistyötä useilla koulutusaloilla ja myös hanketoiminnassa. Nyt on kuitenkin edettävä sopimuksen käytännön toimeenpanoon. Olemme saamassa Münchenistä vieraita vielä tänä keväänä TKI-toimijoiden kv-viikolle huhtikuun lopussa.

On meistä kiinni, millaisia aloitteita ja tuloksia strategisen kumppanuuden kautta saadaan aikaiseksi. Hochschule München ja TAMK ovat toisilleen erittäin hyviä strategisia kumppaneita. Yhteistyöstä on jo aikaisempia näyttöjä. Molemmat ovat vahvoja insinööri- ja liiketalouden kouluttajia, lisäksi kummassakin on sosiaalialan koulutusta. Myös kansainvälisen hanketoiminnan kehittäminen on molempien yhteinen intressi. Meillä on erittäin hyvät lähtökohdat onnistuneelle ja pitkäaikaiselle strategiselle kumppanuudelle!

Vararehtori Marja Sutela

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *